Srovnání: outdoorový amatér versus profesionál, Montana 1 / 2012

HISTORIE ČASOPISU


Montana je dvouměsíčník pro horolezectví, lezení a částečně i skialpinismus. Z oddílového bulletinu Hotejl (vydávaného Horolezeckým oddílem tělovýchovné jednoty Lokomotiva) jsme se hned, jak to bylo možné (tedy  po roce 1989), stali běžným časopisem.


Abonenti mají po přihlášení možnost číst aktuální číslo online, nebo stáhnout dřívější verze v PDF z archivu vydání.
Srovnání: outdoorový amatér versus profesionál

Srovnání: outdoorový amatér versus profesionál

 
Když se řekne profesionální outdorák – co vás napadne? Člen týmu multisportivního závodu, výrobce batohů, profesionální horolezec? Ano, i tak by to šlo. Pro mě však je outdoorový profík obyčejný kočovník – pastevec.
 
Setkal jsem se s nimi v indickém Himáčalpradeši, kde jsem měl jedinečnou možnost pozorovat vybavení a výkony lidí, žijících opravdu za dveřmi prakticky stále a mají tudíž celoroční a několikagenerační zkušenosti na rozdíl od nás, co si na outdoor jen hrajeme o víkendech a dovolených. 
Měli jsme příležitost jít s profesionály stejnou trasu přes sedlo Indrahar 4200 m n.m. nedaleko Dharamsaly. Jednalo se o čtyřdenní trek a my jsme měli věci jen na tuto cestu. Pastevci se právě vraceli na zimu do nížin, takže měli za sebou dlouhý pobyt v horách a měli by mít i tomu odpovídající vybavení. Pasteveckou skupinu tvořila rodina se dvěma chlapci kolem osmi let a asi šestiměsíční holčičkou, dědeček dětí, jeho kamarád a stádo 500 ovcí a koz, se kterými jim pomáhali dva psi.
Zpočátku jsme s nimi drželi tempo, ale v rozhodující den přechodu přes sedlo nás zdrtili. Zatímco my jsme museli balit spacáky z dutých vláken, vařit naši kalorickou stravu, míchat iontové nápoje, sušit a balit dvouplášťový stan…(a také se nám nechtělo vstávat), oni už v šest ráno byli na cestě. 
 
 

Co oblékají, obouvají, na čem vaří a co jedí profesionálové?

 

Oblečení

Košile, svetr, bunda – tyto tři vrstvy jsou sladěny v jeden celek a jsou používány celoročně! V létě není vedro a v zimě zase zima. Čím je efektu dosaženo, zůstává nám amatérům záhadou a mohlo, či mělo by se to stát cílem výzkumu výrobců světoznámých outdoorových značek. Možná je tento zázrak způsoben nejdostupnějšími přírodními materiály a ručním krajovým zpracováním, zaměřeným cíleně na specifické podmínky. Spodní prádlo je vynecháno, s potem si profík starosti nedělá – jeho organismus patrně pracuje rozvážně na základě generačních adaptačních metod a nebo pot neřeší?? Když se zpotí tak zase uschne.
 

Obuv 

Nevysoká vulkanizovaná guma, 100% voděodolná, stále větrající. Voda sice může natéci vrchem, ale lze ji velmi jednoduše vylít a povrch rychle schne. Průběžné mytí nohám prospívá. Podrážka je neznačková, bez výrazného profilu a samočistících kanálků, chybí též absorbér nárazu. Uživatelé si však ani jednou nestěžovali na tvrdý došlap, puchýře či plíseň. 
 

Ponožky

Nevíme jak v zimě, ale v létě jsou vynechány, aby se nezadržoval pot. 
 

Batoh 

Materiál, ze kterého je vyroben, je nejčastěji obyčejná pytlovina. Popruhy nejsou ergonomické, nýbrž kroucené ze šňůry zařezávající se do ramen, takže pevně sedí.. Kvalitního rozložení váhy a odvětrání zad je dosaženo právě několikagenerační zkušeností, ale dost možná stačí ve zdravém těle zdravý duch a pozitivní myšlení. 
 

Spacák 

Kostkovaná deka z ovčí a kozí srsti, ruční výroba pravděpodobně zaručí tepelný komfort při různých venkovních teplotách, v extrému nocležník udělá větší oheň.
 

Stan 

Jednoplášťová igelitová plachta, vodní sloupec ani životnost se nám nepodařilo zjistit - ani tohle profíci neřeší. Absence podlážky výhodou – oheň lze založit uvnitř. 
 

Strava

Poměrně těžká pro zpracování – fazole, čočka, čapáti ( placka z mouky a vody, opečená na plechu, kameni, pánvi.) , ale poměr váha - nasycenost - chuť - cena vynikající. 
 

Tekutiny

Voda z místních zdrojů obsahující okem viditelné minerály, nejčastěji uvedena do varu a ochucená čajem.
 

Hůl

Neteleskopická dřevěná, slouží k rozhrabávání ohně, rozhrnování porostu, škrabání zad, pohánění ovcí, zahánění medvědů, vyhánění vlka, výchovná pomůcka pro psy, děti a turisty.
 

Vaření

Profesionálové vaří na ohni v každých podmínkách.
 

GPS 

Profesionál tohle zařízení nepotřebuje, nikdy je nepotřeboval a těžko své zvyky bude měnit. Neřeší, kde zrovna je a kdy kde bude – čas pro něj nehraje roli.
 

Koza 

Dá se využít jako zásobárna nápojů, ohřívadlo ve stanu, společnice, v extrémním případě jako chodící konzerva. 
 
Text a foto: Jan Odehnal
 


Mohlo by vás zajímat

Cerro Kištvar: Ledově chladný příběh
Montana 1/2018

Cerro Kištvar: Ledově chladný příběh

Cerro Kištvar: Ledově chladný příběh aneb Huber, Siegrist, Zanker v Kašmíru   Jsou tři hodiny ráno. Náš kuchař Surij nás ...
15.02.2018