Sladký dezert na Sass Pordoi

Sladký dezert na Sass Pordoi
Po dvou lehčích prvovýstupech z letošního léta Simon Messner a Martin Sieberer dokončili také svůj projekt za IX (7c). Do jižní stěny nápadné věže Punta Aurelia v masivu Sella nastoupili poprvé za velmi chladného březnového dne, kdy teploměr v autě ukazoval -16 °C. Pocitově byla tehdy taková zima, že se jim sotva chtělo z vyhřátého vozu vylézt ven. Ale přesto se nakonec odhodlali a ten den dali vzniknout první a hlavně druhé, té nejtěžší délce budoucí nové cesty Semifreddo. Název italského mraženého dezertu odkazuje na to, jak se ten den cítili.
Sladký dezert na Sass Pordoi
Znovu se pod stěnu vrátili až v červnu a dolezli zbývající, již výrazně lehčí délky na vrchol Punta Aurelia. Čekal je však ještě první volný přelez této cesty vedoucí vlevo od klasické Via Piaz, kterou přelezli 27. září 1933 Tita Piaz a Sandro del Torso.
První ve volném přelezu cesty Semifreddo uspěl Martin Sieberer na začátku srpna a v půlce srpna si pak mohl volný přelez celé cesty s nejtěžší délkou za 7c připsat také Simon. Celá cesta je dělaná přesně ve stylu těchto dvou lezců, takže nýt v ní nenajdeš a na štandech, popř. v jednotlivých délkách je ponecháno jen pár skob a smyček. Cesta prý vyžaduje také trochu té psychické odolnosti, protože ne všude je skála zrovna prvotřídní kvality.
Podle: www.planetmountain.com