Týdenní lezecký výcuc #7

Bouldering
Giacomo Raimondi (23) z Genovy se loni zaměřil na opakování dosud nezopakovaných bouldrů Cristiana Core (48). V minulém roce se mu tak podařily druhé přelezy bouldrů Bunjil za 8B ve Varazze a Majinbu taktéž za 8B ve Finale Ligure. Letos se do Varazze vrátil a přidal po 20 letech první opakování bouldru Nim za 8C. A v bouldrech po Christianovi Core bude i nadále pokračovat, protože je to výzva – bouldry jsou prý těžké a je náročné vychytat dobrou podmínku.
Kanadský bouldrista Ethan Salvo (20) udělal zdá se první opakování bouldru Zazen za 8C ve Squamishe po tom, co se v něm vylomil chyt. Poprvé byl tento bouldru vylezen jako 8B už před 20 lety Harry Robertsonem (36) z USA.
Sportovní lezení
Tanguy Merard (19) přelezl své už druhé 9a+. Po tom, co na konci letošního ledna dal tento mladý Francouz v Russan cestu Les yeux plus gros que les roubignoles od Sebastiena Bouina, aktuálně zazářil ve známé cestě Super Crackinette v Saint Léger du Ventoux. Tu jako projekt navrtal Quentinem Chastagnierem a v roce 2016 jako první 9a+ v oblasti vylezl Alex Megosh. Od té doby měla cesta už několik opakování, ale za zmínku určitě stojí flash přelez, který se podařil v roce 2018 Adamu Ondrovi a cesta má také už dva ženské přelezy – Julia Chanourdie (26) se do historie zapsala v roce 2020 jako první Francouzka, která přelezla obtížnost 9a+ a po ní následovala loni druhá Francouzka Nolwen Berthier (28).
To jiný Francouz, Jules Marchaland (21) tam poslal svoje první 9a+. Je jím cesta First Ley od Chrise Sharmy v Margalefu a Julesovi zabrala celkem 6 dní. A jeho plán je prý teď jasný – intenzivní trénink právě na cestu Super Crackinette v Saint Léger du Ventoux.
Hory
Dvě nové mixové linie objevil a následně s dalšími dvěma lezci Marco Farinem a Giovannim Ravizzem vylezl Niccolò Bruni. Ten si během jedné heliskiingové akce všimnul zajímavých ledů nedaleko průsmyku Piccolo San Bernardo v údolí Barmette. Po prověření, že se nejedná o již vylezené cesty pak během jednoho dne dalo trio alpinistů vzniknout ve stěně Piccolo San Bernardo cestám Tutte le Guide del Presidente (TD+, M5+, AI5) a Sento puzza di fuoco (AI5).
Týdenní lezecký výcuc #7
Další zajímavou mixovou cestu vylezli v půlce února italští horolezci François Cazzanelli, Emrik Favre a Stefano Stradelli na Punta Brendel v západní stěně Aiguille Noire du Peuterey (3773 m n. m.) v masivu Mont Blancu. Nová, 600 metrů dlouhá cesta v markatním kuloáru byla vylezena s jedním opravdu tvrdým bivakem, kdy na lezce celou noc díky oteplení tekla voda a do rána pak vše zmrzlo. Couloir Isaïe dostal jméno po Favrově synovi a budeš se v něm potýkat s obtížností až M8, 7a/7a+, AI5. Sestup je slaněním a všechny štandy jsou osazeny skobami.
Nejlepší na konec
Je to téměř rok, co Simon Gietl podniknul svůj sólo projekt, kdy během tří dnů přetraverzoval celý hřeben Rosengartenu přes všechny hlavní vrcholy.
Na letošní rok si vymyslel podobný projekt, a to první zimní sólo traverz Geislerspitzenu (Villnösser-Geisler). Celý masiv se vypíná nad údolím Villnöß a je jedním z nejznámějších a nejfotografovanějších panoramat v celých Dolomitech. O podobný projekt jako loni se jednalo i z toho titulu, že Simon krom vrcholu Grande Cir žádný jiný neznal, takže to byla cesta zcela do neznáma.
Týdenní lezecký výcuc #7
Osmatřicetiletý jihotyrolský alpinista vyrazil v úterý 14. února v 5:00 od svého auta v Campilu a stoupal až do 17:00. Bivak rozbil na úpatí ferraty mezi Furchetta a Sass Rigais. Další den pokračoval ve svém sólovém výstupu a druhý bivak strávil mezi Grande Fermeda a Piccola Fermeda. Ve čtvrtek, poté co zdolal všech 12 hlavních vrcholů a dokončil traverz celého známého panoramatu, sestoupil do Secedy, kde ho přivítal jediný, kdo o jeho projektu věděl, kolega horský vůdce Andrea Oberbacher. Celou akci Simon podniknul s 18 kg těžkým batohem, ve kterém měl i malý stan, lehký spacák, vařič a 60 metrů lana. Sám k celému podniku přiznává, že si sice udělal o hřebenu nějakou představu na internetu, ale při samotné realizaci zjistil, že přeci jen trochu podcenil celkovou vzdálenost a složitost celého hřebene.